TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis
Teraz jest 16 wrz 2019, o 06:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 cze 2019, o 15:25 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 7 cze 2009, o 10:28
Posty: 54
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwały: 2
Mam pewien problem z gniazdem ABS. Po regeneracji zacisku i lekkim szarpaniu z ustrojstwem przy tylnym zawieszeniu zobaczyłem, że kabelek ABS jest jakby poluzowany. Gdy go lekko pociągnąłem to wtyczka wypadła. Obejrzałem wtyczkę i nie widać aby było coś odłamane albo odklejone, natomiast z płytki przy kole wystaja tylko 2 druty, które wkłada sie w ta wtyczkę. Wtyczka w miarę lekko sie wsuwa. Obejrzałem to kilka razy i nie chce mi sie wierzyć, aby to mogła się tak trzymać tylko lekko wsunięte. Co będzie jak chlapnie na to woda, że mi to do tej pory nie wypadło to sie dziwię. Zastanawiam się czy nie przykleić to jakimś klejem, albo nie zasilikonować, aby sie tam wilgoć nie dostała. W załączniku widac jak to wygląda.
Radzcie co z tym fantem zrobić. W drugim kole jeszcze tego nie oglądałem.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lip 2019, o 11:42 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 19 lip 2019, o 11:36
Posty: 6
Marka: toyota
Model: avensis
Rocznik: 2007
Silnik: 2.0 d4d
mozesz zaleic z drugiej strony masa silikonowa ale nie na bazie octu bo bedzie korodowac od strony kabli wlac klej albo mase uszczelniajaca jest tez specjalny srodek firmy wurth tkz izolacja w plynie pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 wrz 2019, o 21:59 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 7 cze 2009, o 10:28
Posty: 54
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwały: 2
Witam Ponownie.
Niestety zalanie itp, nic nie dało. Nie chciało sie toto trzymać. Postanowiłem kupić używkę piastę i podmienić pokrywę.
Po demontażu piasty szpachelką podważyłem pokrywę i zsunęła sie bez problemu. Używka z przebiegiem 5000, niestety była zajechana (łożyska) i brak w niej było smaru. Zdjęcie pokrywki było dużo trudniejsze, była jakby przyklejona. Szpachelka i płaskie wkrętaki rozwiązały problem. Po przeczyszczeniu szmatką podmieniłem pokrywki i założyłem piastę z powrotem. Kostkę wcisnąłem i wszystko zmontowałem.
Po odpaleniu zero kontrolek, wsio OK.
Pojawił sie problem przy jeździe próbnej. Przy hamowaniu załącza się ABS za wcześnie, jakbym jechał na lodzie. Teoretycznie ten sam typ piasty, obejrzałem pokrywy i nie widziałem nic szczególnego...zresztą to tylko zatopione druty w plastiku. Czy macie jakieś pomysły???


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 wrz 2019, o 19:44 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 7 cze 2009, o 10:28
Posty: 54
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwały: 2
Witam Ponownie.
Problem rozwiązany. Przyczyną była zbyt duża odległość między pierścieniem, a drutami gniazda.
Przeszukując różne fora natknąłem się na taki problem. Jako, że konstrukcja piasty w Toyce jest prosto jak konstrukcja cepa (czyli 2 druty zatopione w plastiku ) domyśliłem się, że to musi być ten problem (wcześniej nie było problemów z czujnikiem na kablu).
Zanim zdemontowałem piastę odkręciłem wpierw plastikową osłonę na wahaczu, dzięki temu był lepszy dostęp do śrub piasty (x4). Dzięki temu da sie odkręcić te śruby bez przedłużek przegubowych. Zdjąłem zacisk, obejmę zacisku. Tarczę "wypchnąłem" za pomocą śruby 13. Odpiąłem czujnik ABS (podważyć należy płytkę od dołu płaskim wąskim wkrętakiem), jak zapadka puści dopiero wysuwamy kostkę czujnika ABS. Śruby mocno nie trzymały (gdzieś w necie znalazłem, że piasta dokręcona jest siłą 55Nm, więc nie dużo.
Po demontażu piasty zdjąłem kopułkę i porównałem ją ze starą. Okazało się, że są drobne różnice w średnicy, wysokości, odległości od pierścienia. Za pomocą suwmiarki wyszło mi, że odległość wynosi ok. 1mm. Aby zredukować odległość musiałem usunąć oringowy uszczelniacz, najpierw ostrym nożykiem ściąć krawędź pokrywy i małym pilnikiem wszystko wyrównałem i "zebrałem" jeszcze trochę materiału. Robiąc wycisk w ciastolinie (nie miałem nic lepszego) doszedłem do poziomu ok.0.1mm-0.2mm ( w necie dla corrolki była odległość 0.2mm). Wszystko oczyściłem i przesmarowałem styk smarem dla uszczelnienia. Lekko kombinerkami odgiąłem kopułkę, więc wciskałem ją w piastę i trzyma bardzo mocno - bez szpachelki twardej, albo śrubokręta nie ma szans aby ją zdjąć. Zresztą oglądając starą i nową kopułkę zorientowałem się, że ktoś przy starej już ten patent stosował, więc było grzebane - może wtedy ułamane zostało gniazdo czujnika?
W efekcie "uratowałem starą piastę która chodziła idealniei mam nową kopułkę. Koło po zakręceniu obracało mi się 3 razy, więc łożysko jest w naprawdę dobrym stanie.
Poniżej kilka fotek z reanimacji.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 wrz 2019, o 19:45 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 7 cze 2009, o 10:28
Posty: 54
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwały: 2
cd..


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 wrz 2019, o 19:48 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 7 cze 2009, o 10:28
Posty: 54
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwały: 2
cd..


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 wrz 2019, o 19:50 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 7 cze 2009, o 10:28
Posty: 54
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwały: 2
Gotowe...


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 wrz 2019, o 16:01 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 7 cze 2009, o 10:28
Posty: 54
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwały: 2
Witam.
Mała poprawka odnośnie momentów dokręcenia śrub. Nie jest to 55Nm, tylko 90Nm. Nie wiem czy dotyczy to tylko wersji 2.0.
Szczegóły w linku:
http://www.trav4.net/rear_axle_hub_and_bearing-761.html

Przy okazji mam pytanie do kolegów:
Czy wiecie gdzie można kupić nowe śruby do tylnej piasty? (nie znalazłem na allegro ani nigdzie indziej w internecie)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 wrz 2019, o 20:19 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 3 gru 2008, o 11:22
Posty: 819
Lokalizacja: GT4 Warszawa
Pochwały: 32
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: D4D 126KM
W ASO

_________________
www.GT4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 wrz 2019, o 21:27 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 7 cze 2009, o 10:28
Posty: 54
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwały: 2
W ASO śruba kosztująca 4.5-7 zł warta jest 17-20....wiec szukam czegoś normalnego..


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: auto.com.pl | motostat.pl | Polska Jazda