TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 21 kwi 2018, o 03:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 696 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 11 lut 2008, o 14:04 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 3 lut 2008, o 11:32
Posty: 19
Lokalizacja: Ząbki
A macie może namiary do jakiejś firmy zajmującej się produkcją dystansów mdf? Szukałem na allegro do ave i nic nie mogłem znaleźć. Bardzo podobne są od corolli e12 ale nie będą pasować...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 lut 2008, o 14:18 
koles o nicku: radziat mial kiedys panele z mdf do ave, zapytaj, moze jeszcze ma.

Co do tych glosniczkow na essie, to fajne sa te drugie, mysle ze sa lepsze niz lanzary, tansze no i przede wszystkim bardziej sie nadaja do Twojej muzyki. Do tego sub Emphaser i bedzie już konkretne granie :-)


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 lut 2008, o 19:23 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 gru 2007, o 16:00
Posty: 287
Lokalizacja: 3miasto
pawelek napisał(a):
Zamiast 13-tek zamontuj 16-tki będzie grać o niebo lepiej
Nie koniecznie, temat juz mam przerobiony wiele razy,
Glosniki w grzwiach i tak nie przenosza bardzo niskich dzwiekow,
Srednio-niskie tony, sredni i soprany. Do tego nie potrzeba wielkich glosnikow.
Bardziej licza sie parametry i jakosc wykonania.
Tak samo jest z niskimi tonami, wiekszy glosnik w cale nie zagra glosniej,
Duze glosniki jest trudniej kontrolowac, dlatego wysokie i srednioe tony sa doskonale odtwarzanie przez nieduze glosniczki.
Glosniki niskotonowe to zupelnie inna bajka, tu potrzeba dobrze przemyslanej skrzyni...
lub jak kto woli "nieskonczenie dlugiej sciany".

Jak ktos oczekuje lepszej jakosci dzwieku proponuje odseparowac czestotliwosci,
wtedy zagra naprawde dobrze i kazdy rodzaj muzyki.
Korektor graficzny jest od poprawy brzmienia, glosnik zagra wszystko... no chyba ze jakies totalne scierwo.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 lut 2008, o 21:38 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 5 lut 2008, o 21:33
Posty: 22
Lokalizacja: Olesno / Sieradz
pawka17 napisał(a):
Na essie L6C nie ma, ale wpadły mi w oko te http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 79&pid=945 i ewentualnie te http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 9&pid=1094. Na niskich częstotliwościach tak bardzo mi w nich nie zależy bo od tego będzie skrzynia basowa. Ale muszę przyznać że PowerBassy stanowią ciekawą alternatywę dla Hertzów.


osobiście posiadam ES 6C . Grają bardzo czysto i mocno uzupełniając środek. Ale u mnie chodzą pod wzmakiem. Wzmak to podstawa. Możesz kupić dobre głośniki a kiepski wzmak ich nie pociągnie. Zastanów się czy chcesz tylko troszkę lepszego grania czy czegoś więcej. Wtedy na początek warto zainwestować w kable. To kręgosłup systemu. Jego układ nerwowy. Położysz dobre i możesz potem w miarę przypływu kaski wymieniać to co na ich końcach ;-)
Jeśli chodzi o wzmak to w cenach niższych polecam Alpinkę V12 MRV-F300 lub mocniejszą. Rzadko na allegro ale spotyka się też Xeteca Vector V200.4 /albo xircuite ale te już drogie diabły/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2008, o 11:23 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 3 lut 2008, o 11:32
Posty: 19
Lokalizacja: Ząbki
W końcu chyba skłonię się na S 6C. Niskie częstotliwości i tak będę odcinał radiem. Od niskich tonów będe mieć w bagazniku skrzynię basowa. teraz zaczynam szukać czegoś to tylnych drzwi. Całość będzie śmigać pod Pioneerem deh-9400mp.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2008, o 18:01 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 5 lut 2008, o 21:33
Posty: 22
Lokalizacja: Olesno / Sieradz
Nie wiem jak to jest z pionkiem DEH9400MP ale u mnie w DEH9800MP jest możliwość podania czystego sygnału. I tak powinieneś podać. Z tego co czytałem na sieci Signat ROC1 MKII ma możliwość ustawienia odcinki więc to on powinien sterować podziałem sygnału a nie radio. Wtedy ewentualnie możesz sterować siłą emisji suba ustawieniami w radiu. Przód ci spokojnie zasili PB a na mostku podają 165W RMS więc i suba jakiegoś 10" - 12" pogoni. Można pomyśleć o PB 10" lub 12" ponoć ładnie brzmią.
np. http://www.allegro.pl/item311770201_skr ... awdz_.html
aha no i ktoś już pisał i też się pod tym podpiszę:
głośnikom w tylnych drzwiach mówimy stanowcze NIE. :-D zaburzą scenę i efekt mizerny.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2008, o 23:57 
a rozumiesz, ze audio gra dla Ciebie a nie dla pasazerow? To jest kasa wywalona w błoto! To wcale nie zagra lepiej/glosniej!


Góra
  
 
PostNapisane: 20 lut 2008, o 03:14 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 26 sty 2008, o 17:45
Posty: 26
Lokalizacja: Soham
Witam - Jest to mój pierwszy post na tym forum ale napewno nie ostatni, ale przejde do rzeczy. Potrzebuje waszej pomocy w doborze głośników na przód posiadam oczywiście Toyote Avensis z 2000r. Obecnie mam radio : Sony CDX-GT710 i subwoofer : Vibe CBR 10 EVO. Słucham po trochu techna, popu, dance, od nie dawna też ojciec zaraził mnie sluchaniem zespołów A-ha, Modern Talking i Depeche Mode. Chce kupić głośniki 6,5 calowe więc przydały by się pierścienie dystansowe, potrzebuje tak dobrać głosniki i pierścienie żeby praktyczne w ogule nie przerabiać boków i żeby szyba cała się otwierała. Znalaźłem strony z pierścieniami : http://www.powe.com.pl/product_info.php ... cts_id/109 i http://www.powe.com.pl/index.php/cPath/35 tylko nie wiem jakiej grubości bedzie dobry. Co do kwoty jaką moge wydać na głośniki coś około 500zł. Narazie głośniki będą podpięte pod radio, ale za niedługo (do miesiąca) chcę kupić wzmacniacz.

Pozdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 lut 2008, o 15:00 
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 9&pid=1096

Tylko te.


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 21 lut 2008, o 14:42 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 26 sty 2008, o 17:45
Posty: 26
Lokalizacja: Soham
Dzięki za pomoc, osobiście wolałbym głośniki Współosiowe dwudrożne, ponieważ odpada problem z montażem głośnika wysokotonowego, zwrotnicy (chodzi o miejscie) bo planuje kupno wzmacniacza więc nie wiem gdzie ja to pomieszcze i kolejna rzecz to, że mieszkam w Anglii i musiałbym wysyłać pieniądze babci, ona musiała by to wysłać pocztą do mnie, a nie chcę korzystać z usług poczty polskiej - jednym słowem chcę kupić głosniki w Anglii. Kwota jaką chcę wydać to około 130funtów. Jakie wypadają produkty firm Hertz, Clarion, Lanzar ? Przeglądałem strony : http://www.caraudioplus.co.uk/ http://www.caraudiodirect.co.uk/index.php ale naprawde nie wiem co dobre.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 21 lut 2008, o 15:47 
Zwrotnica wsadzasz w drzwi a wyskotonowke... hmm... dla mnie zawsze najlepszym rozwiazaniem bylo kupienie zaslepek lusterek od modelu po FL i tam zamontować tweetery. To jest najmniejszy problem i nie przeszkadza w zamontowaniu wzmaka etc.

W Anglii nie masz Powerbassów? Zaden sklep?

Czasami udaje sie wyrwac za smieszne pieniadze DLS R6a, ale to juz jest konkretny i jeden z lepszych wooferów. Fenomenalny! :ok:


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 21 lut 2008, o 22:00 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 21 lut 2008, o 21:13
Posty: 7
Lokalizacja: Lublin
Ja się podepnę pod ten wątek. Mam Ave T25 po FL. Wymieniłem głośniki przednie na DEGO PO-650, dołożyłem solidny wzmak Velocity i co ? ... i wielka lipa ! Seryjne radio to wielka porażka! Pytanie jest proste czy to kórestwo da sie jakos wymienic, bo przeciez to sie demontuje razem z regulacja wentylacji !?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 21 lut 2008, o 23:00 
Pewnie ze sie da. Kupujesz przejsciowke w ASO z oryginalnej kostki toyoty na iso, kupujesz ramke, albo robisz recznie od ramki do nawigacji, do tego jakies radio 2DIN najlepiej i jest super.


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 21 lut 2008, o 23:11 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 21 lut 2008, o 21:13
Posty: 7
Lokalizacja: Lublin
Kostka i nowe radio to pikuś. Skąd wziąć ramkę, nigdzie nie znalazłem do kupienia?! Teoretycznie można to przerobić ale jak to zrobić nie psując oryginału. Co to jest ramka od nawigacji?

[ Dodano: 2008-02-21, 22:30 ]
Znalazłem coś takiego
http://www.toyotaklub.org.pl/content/view/161/80/
pewnie o to ci chodziło. Gdzie to dostać w ASO.
Instrukcja dotyczy T25 przed FL mam nadzieje ze do mojej bedzie pasować bo w tym modelu nawigacja jest gdzie indziej. [/quote]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 21 lut 2008, o 23:44 
Dokladnie o to chodzilo. Red_Point ladnie to zrobil. Moze sie z nim dogadasz i zrobi Ci cos takiego samego.


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lut 2008, o 04:25 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 26 sty 2008, o 17:45
Posty: 26
Lokalizacja: Soham
Jak sobie pomyślałem na spokojnie, to by nie był głupi pomysł z kupnem tych głośników. Tylko dochodzi sprawa jakie pierścienie/dystanse kupić ? a druga rzecz to szukałem na allegro zaślepek lusterek ale nic nie znalazłem więc z tym może być problem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lut 2008, o 13:59 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 11 sie 2007, o 14:36
Posty: 360
Lokalizacja: Lubin
Powyższe dystanse nie pasują do avensisa. Kiedyś wysyłałem im maila z pytaniem i
odpowiedź była negatywna. Poszukaj dystansów do ave na allegro. Był tam klient,
który coś takiego sprzedawał (bodajże radziat czy jakoś tak).
Kupiłem od niego i pasują do drzwi, ale średnio są spasowane z głośnikiem i trochę
się rozwarstwiają także uważaj co kupujesz.
Być może wystarczy zastosować inne wkręty.
Zobacz też moją instrukcję montażu głośników w dziale Zrób To Sam.

Ja kupiłem Lanzary MCX-6 i grają dość przyzwoicie:
Średnica 165mm
Pasmo przenoszenia 45Hz-22kHz
Moc RMS 100 Wat
Moc max 200 Wat
Wysokiej jakości membrana wtryskowa
Zawieszenie guma butylowa
Wysokotemperaturowa cewka 1-calowa
Głośnik wysokotonowy z 0,5-calową tytanową kopułką i magnesem neodymowym
Impedancja 4 Ohm
Głębokość montażowa 65 mm
W komplecie maskownica, przewody i akcesoria montażowe

_________________
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lut 2008, o 14:42 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 26 sty 2008, o 17:45
Posty: 26
Lokalizacja: Soham
Powiem tak : jaki musi być gruby pierścień (mm) żeby szyba mogła cała się otwierać ? Jak masz głośniki 65mm (głebokość montażu) to jaki gruby masz pierścień ? Bo to, że się rozwarstwiają to nie problem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lut 2008, o 18:39 
akurat grubosc pierscienia to najmniejszy problem!


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 lut 2008, o 01:34 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 26 sty 2008, o 17:45
Posty: 26
Lokalizacja: Soham
Dzieki, za pomoc chyba wiem co kupię, troszkę poczytałem w necie, pogooglowałem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 mar 2008, o 09:53 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 17 lip 2007, o 10:13
Posty: 300
Lokalizacja: Kraków
Marka: toyo
Model: T 22
Rocznik: 1998
Silnik: 2CTE
adik1986 napisał(a):
Powiem tak : jaki musi być gruby pierścień (mm) żeby szyba mogła cała się otwierać ? Jak masz głośniki 65mm (głebokość montażu) to jaki gruby masz pierścień ? Bo to, że się rozwarstwiają to nie problem.


Ja wsadziłem Hertze 65 mm głębokości na pierścieniach z MDF grubych na 12 mm. Z kumplem zrobiliśmy te pierścienie bez najmniejszego problemu, pożyczyłem wyżynare i heja banana :diabel: Szyba sie spokojnie otwiera do końca i nie ma żadnego problemu z jakimkolwiek blokowaniem jej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 mar 2008, o 20:16 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 8 lut 2008, o 09:41
Posty: 36
Lokalizacja: Łódź
witam

adik1986
"a druga rzecz to szukałem na allegro zaślepek lusterek ale nic nie znalazłem więc z tym może być problem" jakich zaślepek dokładnie szukasz płaskie czy pod głośnik

ps mam jaikeś plastiki sam sie naszukałem i cos mam tylko powiedz kolego dokładnie jakie

_________________
pozdrawiam Jarosikm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 mar 2008, o 22:15 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 10 sty 2008, o 10:08
Posty: 1
Lokalizacja: Mława
gagator napisał(a):
Polecam Helixy. Ja mam takie głośniki i pod radyjkiem grają znakomicie :ok: (o niebo lepiej niż seryjne), ale mam dodatkowo wytłumione drzwi.



Witam serdecznie, jestem właśnie po wymianie - jednego - głośnika z przodu w AVe 2003. Fabryczny trzeszczał i idąc za Waszym głosem nabyłem komplet Helixów 16-tek DB 62.1. Zabrałem się do wymiany zbyt późno i zakończyłem "robotę" na jednej sztuce. I chyba dobrze się stało bo po odpaleniu totalna porażka. ????!!!???? NIe wiem czy miałem jakieś wyjątkowe te poprzenie głośniki czy te helixy to siano albo może muszą się rozegrać bo różnica jest kolosalna. Głęboki i miękki fabryczny bas sprawiający wrażenie że jest w aucie potężny woofer jest o hektary lepszy od pukających sztywno i płytko bądź co bądź ładnych wizualnie helixów. Podłączyłem według nie skomplikowanego opisu do dołączonej do zestawu zwrotnicy nie wspominając że tweeter piszczy jakby go zażynano.
W związku z powyższym mam pytanie czy jest coś o czym nie napisano na forum i czy może występowało w toyocie z rocznika 2003 jakiś specjalny zestaw audio?
Dodam jeszcze że po demontażu obejrzałem sobie głośnik fabryczny i wyglądał na normalny - nieszczególny z papierową membraną. Odsłuchu po wymianie dokonało kilku znajomych i opinia była jednoznaczna. w ostateczności pogram jescze kilka dni na Helixie i jeśli nie będzie większych zmian nabędę fabryczy w salonie. Jesli tak będzie oddam tanio komplet prawie nie granych głośników marki Helix :)

_________________
Poldek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 mar 2008, o 12:25 
To ja sie pisze na te helixy :-D


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 mar 2008, o 19:14 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 23 kwi 2007, o 16:19
Posty: 42
Lokalizacja: Gdańsk
Ja też się piszę :-D :-D :-D

_________________
gagator


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 31 mar 2008, o 13:47 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 26 sty 2008, o 17:45
Posty: 26
Lokalizacja: Soham
Witam Nie odpisywałem, nie miałem zbytnio czasu, ale sprawe z głośnikami już rozwiązałem. Dziekuje za pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 kwi 2008, o 23:58 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 1 mar 2008, o 23:30
Posty: 108
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2000
Silnik: 4A-FE
Witam, w mojej avensis T 22 sedan ostatnio zamontowałem głośniki w tylnej półce a dokładnie Magnaty clasic 694 (czterodrożne 6x9") i pod radiem pioneer deh 4900 spisują się rewelacyjnie :-D . Jest to wersja terra więc w tylnych drzwiach nie ma głośników a oryginalne przednie są marnej jakości tak więc polecam to rozwiązanie dla tych którzy szukają troszkę basu i wogóle za 180zł (cena nowych głośników). Aha kable głośnikowe w tej wersji są doprowadzone do środkowego słupka (żółty i czarny) a dalej trzeba sobie radzić samemu. Do całości proponuje jeszcze jakieś markowe głośniki wysokotonowe na przód i za nieduża kasę mamy ładnie i czysto grający zestaw ;-)

_________________
marek25


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 kwi 2008, o 20:49 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 11 sie 2007, o 14:36
Posty: 360
Lokalizacja: Lubin
marek25 napisał(a):
Witam, w mojej avensis T 22 sedan ostatnio zamontowałem głośniki w tylnej półce a dokładnie Magnaty clasic 694 (czterodrożne 6x9") i pod radiem pioneer deh 4900 spisują się rewelacyjnie :-D . Jest to wersja terra więc w tylnych drzwiach nie ma głośników a oryginalne przednie są marnej jakości tak więc polecam to rozwiązanie dla tych którzy szukają troszkę basu i wogóle za 180zł (cena nowych głośników). Aha kable głośnikowe w tej wersji są doprowadzone do środkowego słupka (żółty i czarny) a dalej trzeba sobie radzić samemu. Do całości proponuje jeszcze jakieś markowe głośniki wysokotonowe na przód i za nieduża kasę mamy ładnie i czysto grający zestaw ;-)


Dla tych, którzy szukają troszkę basu ja polecam skrzynię + wzmacniacz.
Głośniki w tylnej półce to raczej niezbyt dobry pomysł.

_________________
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 kwi 2008, o 21:53 
Marek, rozumiem ze to Twoja dziewicza przygoda z audio i nie miales okazji przesłuchac naprawde czystego audio... Chetnie bym Ci pokazał, jak to wyglada w praktyce w mojej ave... Wtedy bys ocenil, czy te Twoje magnaty w tylnej półce rzeczywiście grają tak rewelacyjnie :-)

pzdr


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 kwi 2008, o 21:57 
Offline
Guru
Guru
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2008, o 20:31
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Pochwały: 56
Marka: TOYOTA
Model: Corolla E16
Rocznik: 2015
Silnik: 1ZR-FAE 1.6 VVTi
blue_point, straszny jesteś. Chłopak się stara a Ty po nim od razy jedziesz. ;-)

Ostatnio bawiłem się systemem audio IS 220d. Coś pięknego. 13 głośników. Tego bym sobie życzył w swojej avce. Oryginalnego systemu z isa lub z LSa. Tam jest 16.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 696 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda